Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cookovy ostrovy - souostroví v Polynésii

Cookovy ostrovy je souostroví v Polynésii v Tichém oceánu. Cookovy ostrovy jsou tvořeny 15 většími ostrovy a atoly a nespočetným množstvím menších ostrůvků. Země leží v jižním Pacifiku, mezi Společenskými ostrovy na východě a souostrovím Tonga na západě.

Souostroví Cookových ostrovů se rozkládá tedy na jihu Tichého oceánu, uprostřed trojúhelníku tvořeného souostrovími Samoy, Fidži a Tonga z jedné strany, Tahiti z druhé strany a dalšími ostrovy Francouzské Polynésie ze třetí strany.

Nad mořem ostrovy dohromady pokrývají plochu okolo 240 km2, ale jsou rozprostřeny tak, že nakonec zabírají více než 2 milióny kilometrů čtverečních jihozápadního Pacifiku. Souostroví se dělí na dvě skupiny: severní (6 atolů - Manihiki, Nassau, Tongareva, Pukapuka, Rakahanga, Suwarrow) a jižní (atoly i ostrovy sopečného původu - Aitutaki, Atiu, Mangaia, Manuae, Mauke, Mitiaro, Palmerston, Rarotonga, Takutea). Většina obyvatel žije na jižních ostrovech. Některé ostrovy jsou velmi nízké, díky korálovým útesům velmi těžko přístupné ostrovy. Ostatní jsou vysoké a porostlé hustou vegetací. Rostou na nich kokosové palmy a chlebovníky. Severní skupina ostrovů se skládá většinou z atolů.

Prvními obyvateli Cookových ostrovů byli Polynésané, kteří se sem dostali během velké polynéské migrace, jež započala asi 1 500 let před Kristem. Prvními Evropany, projíždějícími oblastí, byli Španělé na přelomu 16. a 17. století. Dalším Evropanem byl až po více než 160 letech kapitán James Cook, po kterém jsou ostrovy pojmenovány, a hned za ním kapitán Blight na lodi Bounty. V roce 1965 vyhlásily Cookovy ostrovy nezávislost, ale obyvatelstvo si udrželo dobré vztahy s obyvateli Nového Zélandu.

Status Cookových ostrovů je zvláštní. Ostrovy jsou samosprávné území volně přidružené k Novému Zélandu. Cookovy ostrovy se spravují samy, jejich zákony jsou však na Novém Zélandu nezávislé. Zákonná a výkonná moc nemá žádné omezení od Nového Zélandu. Státní příslušnost Cookových ostrovů ale neexistuje, obyvatelé Cookových ostrovů jsou občané Nového Zélandu. Hlavní město je Avarua a leží na ostrově Rarotonga.

Hlavní ostrov Rarotonga je vzdálen 1 630 námořních mil severovýchodně od Aucklandu. Klima ostrova je velmi vyrovnané, zimní teploty se pohybují mezi 18°C a 28°C, letní mezi 21°C a 30°C. Téměř všude najdete nádherné koupání, potápění a šnorchlování. Na některých ostrovech jsou dokonce dobré podmínky pro trekking, někde zase můžete rybařit nebo dokonce pozorovat velryby. Vnitrozemí je hornaté a je protkáno několika stezkami (trekking). Nejznámější trek je asi čtyřhodinový, vede krásnou krajinou ze severu na jih ostrova (skalní útvary, vodopád). Pokud nechcete chodit pěšky, můžete si pronajmout auto, moped, kolo nebo dokonce koně.

Rarotonga je vstupním bodem na Cookovy ostrovy pro všechny, kdo přilétají letadlem. Odtud také můžete využít leteckého spojení na dalších 15 atolů a ostrovů. Jsou zde nádherné pláže, křišťálově čistá voda a většina hotelů. Rarotonga je největší z Cookových ostrovů, ale zabírá plochu pouze 67 kilometrů čtverečních. Při letu k ostrovu se naskytne nádherný pohled na hornatou buš ve vnitrozemí, písčité pobřeží a velkolepé útesy obklopující celý ostrov. Rovná pobřežní silnice vybízí návštěvníky, aby si půjčili auto, skútr nebo kolo a udělali si okružní, 32 km dlouhou cestu kolem celého ostrova. Vnitrozemská cesta z korálů (Ara Metua) byla postavena již v 11. století. Z tohoto stavebního materiálu jsou zde postaveny četné křesťanské kostely, náhrobní kameny a drobné architektonické prvky církevních i světských budov.

Palmerston je pravý korálový atol o rozloze 2,6 km2, ležící asi 500 severozápadně od ostrova Rarotonga. Je to jediný opravdový atol ve skupině jižních Cookových ostrovů. Palmerston byl objeven kapitánem Jamesem Cookem 16. 6. 1774 během jeho druhé tichomořské plavby, ale Cook zde přistál až při své další plavbě, roku 1777. Ostrov byl tehdy neobydlen, ale bylo nalezeno 12 pravěkých hrobů svědčících o předchozím osídlení. Cook pojmenoval atol po tehdejším prvním lordu admirality, Palmerstonovi. Legendy však praví, že název ostrova zní Avarau - 200 přístavů. Ostrované se živí pěstováním kokosů a základních plodin (taro, luštěniny) a rybolovem. Důležitým ekonomickým faktorem začíná být turistika - kapitáni jachet zde velmi rádi zastaví. Ostrov je důležitým hnízdištěm mořských želv.

Aitutaki je skrytý poklad Pacifiku, protože je každoročním horkým kandidátem na vítěze v soutěži o nejkrásnější ostrov Tichomoří. Pohled na jeho obrovskou trojúhelníkovou lagunu je nezapomenutelným zážitkem. Na Aitutaki je jen minimum turistů a život se zde podobá daleko víc tomu, jak to na pacifických ostrovech vypadalo před příchodem Evropanů.

Důležitým dědictvím Cookových ostrovů jsou festivaly. Největší oslavy se pořádají během dvou týdnů na přelomu července a srpna. Je to Constitution Celebration (slavnost ústavy), která 4. srpna 1965 zajistila ostrovům nezávislost. Populární je zejména Dancer of the Year competition (Soutěž o tanečníka roku) na přelomu dubna a května. Mezi ostatní oslavy patří Týdenní kulturní festival v únoru nebo Festival jídla a Květinový týden, oba jsou pořádány v listopadu.

Pozor na zdravotní problémy, které jsou spojeny převážně s hygienou - nebudete-li pozorní, můžete očekávat cestovatelské průjmy. Dávejte také pozor při potápění - poranění o korály bývají velmi bolestivá, nehledě na jedovaté živočichy. Zdejší zvláštností je tzv. "Rarotonga tattoo" nobo také "Honda rash". Mnoho turistů si půjčuje motorky a skútry a díky své neopatrnosti se při jízdě nebo sesedání spálí o výfuk.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 4 308 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko